در یک نظرسنجی از دانشجویان،۷۵ درصد آنها، عدم اعتمادبهنفس را بزرگترین مشکل زندگیشان عنوان کردهاند. باور به اینکه نمیتوانند کاری را انجام دهند یا کارشان درست از آب درنخواهد آمد.
احساس حقارت و بیلیاقتی مانع برآورده شدن آرزوها میشود. اعتمادبهنفس اما به خودشکوفایی و موفقیت منتهی میشود. احساس بیکفایتی علل متنوعی دارد. عقده حقارت از تأثیر تجربیات مبهم گذشته در اعماق تاریک ذهن، ناشی میشود. مثل ترس از صحبت کردن در جمع که ناشی از دستکم گرفتن خود است.
راز بزرگ رهایی از عقده حقارت یا خود ناباوری، پر کردن ذهن خود از باورهای قوی است. دکتر کارل منیگر روانشناس میگوید:”نگرشهای افراد بسیار مهمتر از واقعیات هستند.” چهبسا نحوه تفکر شما نسبت به یک واقعیت باعث شکست شما شود حتی قبل از اینکه دستبهکاری بزنید. از طرف دیگر طرز تفکر خوشبینانه میتواند واقعیت تلخ را تعدیل کند یا کلاً از پیش رو بردارد.
قوانینی ساده و عملی برای بالا بردن اعتمادبهنفس وجود دارد.
۱- حک کردن تصویری از موفقیت در ذهن
ذهن از دو قسمت آگاه و ناخودآگاه تشکیلشده. با ذهن آگاه محیط اطرافمان را درک میکنیم. تجزیهوتحلیل میکنیم و تصمیم میگیریم. تمام اینها فقط ۱۰ درصد از فضای ذهن را تشکیل میدهد. ۹۰ درصد پنهان ضمیر ناخودآگاه است. در این فضا باورهای ما وجود دارد. هر کاری را که میخواهیم انجام دهیم اگر این قسمت باور داشته باشد، انجام میشود وگرنه با شکست مواجه میشود و ما بازهم اعتقادمان به بیلیاقتیمان بیشتر میشود.
سادهترین مثال برای عملکرد ضمیر ناخودآگاه، تصور لیمو است. با تصور لیمو، بزاق ما ترشح میشود. پس با تصور چیزی در ذهن، عملی بیرون از ذهن انجام میشود. این قانونی است که همیشه عمل میکند. لیستی از کارهای امروزتان تهیه کنید. تصور کنید آن کار به بهترین شکل انجام میشود. بابت انجام عالی آن کار سپاسگزاری کنید. مثلاً میخواهم در جمعی صحبت کنم. خودم را در حال صحبت کردن به شکلی عالی تصور میکنم. با خودم تکرار میکنم، بابت تسلطم و اعتمادبهنفس بالایی که در این کار دارم سپاسگزارم. عمیقاً تصورش میکنیم و احساسش میکنیم.
به واقعی بودن این تصویر شک نکنید. ضمیر ناخودآگاه بین واقعیت و تصور، تفاوتی قائل نمیشود. ذهن شما همیشه به دنبال کامل کردن و تحقق بخشیدن به چیزی است که تصور میکند. بدون توجه به دشواریها، همواره تصور کنید که”موفق” هستید.
۲- پاتک بزنید
هر وقت یک فکر منفی درزمینه قدرتهای فردی، به سراغتان آمد فوراً فکر مثبتی را بر زبان بیاورید تا اثرش را خنثی کند. تلاش نکنید فکر منفی را از بین ببرید. اگر وارد جنگ شوید بازنده میشوید. پس چه باید کرد؟ تعداد فکرهای نورانی و مثبت را افزایش دهید. بهاینترتیب چگالی بیشتر افکار مثبت، افکار منفی را خنثی میکنند.
مثلاً در برابر فکر” تو نمیتوانی پولدار شوی” چکار میتوانم بکنم؟ با افکار مثبت پاتک میزنم. میگویم بابت درآمدی که دارم سپاسگزارم. بابت تمام پولهایی که در زندگیام تبدیل به آسایش شده متشکرم. از اینکه درهای تازهای از درآمد به رویم باز میشود سپاسگزارم.
۳- موانع را بزرگتر ازآنچه هستند نبینید.
مسائل را همانطور که هستند ببینید. ذهن کنترل نشده عادت دارد ترس ایجاد کند. ترس بزرگنمایی میکند. اگر نمیتوانم در آموختن زبان خارجی موفق باشم، دلیل بر این نیست که در کسب تمام مهارتها ناتوانم. به خودتان برچسبهایی مثل کودن و نادان نزنید. شما در بعضی مهارتها، پیشرفت بیشتر و سریعتری دارید.
۴- استفاده از جملات پرقدرت
جملاتی هستند که به شما جرات و شجاعت میدهند. میتوانید کارتهایی تهیه کنید و هرروز آنها را بخوانید. لوییز آل هی میگوید جملات تأکیدی مانند دانه ایست که برای تبدیلشدن به یک درخت، باید روزانه آب بخورد و مراقبت شود. شما با تکرار این جملات، درخت اعتمادبهنفستان را تنومند میکنید. جملاتی مانند “سپاسگزارم که خداوند قدرت انجام کارها را به من بخشیده است.”
۵- لیستی از تواناییهایتان بنویسید
شما بیشک تواناییهای زیادی دارید. مانند رانندگی، خیاطی، آشپزی، کار با کامپیوتر، ارسال پیامک و خیلی تواناییهای ریزودرشت دیگر. آنها را لیست کنید. از کوچکی آنها خجالت نکشید. همه تواناییهای شما بزرگ هستند. و نوشتن و سپاسگزاری بابت داشتن تکتک این تواناییها، باعث افزایش توانایی شما میشود. شکر نعمت، نعمتت افزون کند. توانایی لبخند و مهربانی شما نعمت است. از تواناییهای خود سپاسگزار باشید تا لیاقتهایتان بیشتر خودش را نشان بدهد.
۶- در حال زندگی کنید
گذشته گذشته است و آینده هنوز نیامده است. آنچه در حقیقت وجود دارد، اکنون است. اما منظور این جمله چیست؟ بالاخره ما گذشتهای داشتهایم و آینده هم دارد از راه میرسد. درست است. منظور از زندگی نکردن درگذشته، یعنی نماندن در خاطرات شکست و ناتوانیها. کافی است آن خاطرات که کشنده اعتمادبهنفس ما هستند، را رها کنیم و با آنها زندگی نکنیم. آینده هم شک و تردیدهای ماست. در حال بودن یعنی مغلوب افسوسها و ترسها نشدن.
احساس اعتمادبهنفس بستگی به افکاری دارد که از روی عادت ذهن شمارا پرمی کند. تمرین کنید فقط افکاری را به ذهن خود راه دهید که به شما اعتمادبهنفس میبخشند
دانلود PDF این مقاله
[product id=”122″]
سلام.وبسایتتون خیلی خوب و مفیده.به کارتون ادامه بدین
سپاس از حسن توجه شما
اقا خیلی وبسایتتون عالیه
سپاس از توجه شما
مطلب بسیار خوبی بود.ممنون